Birdpx — Share & Explore

Coğrafik Filtre

Ülke seçimi yaparak, seçilen ülkeye göre fotoğrafları,tür listelerini filtreleyebilirsiniz

Ömer Faruk KARAOĞLAN

13
1188
03-02-2021

Bir Kadife Hikaye

 

Kış aylarının ülkemize getirdiği güzellikler BirdPX ekibi olarak bizleri oldukça heyecanlandırıyor ve alınabilecek kayıtlar konusunda planlar yapmak için fazlasıyla teşvik ediyordu. KOSK sırasında alınan kayıtlar hakkında konuşarak alana gitmek için karar verdiğimiz Samsun Yeşilırmak bölgesine Malatya’dan 5 ve Ankara’dan katılan 3 kişilik bir ekiple pazartesi erken saatlerde ulaşıyor ve Yeşilırmak’ın denize döküldüğü bölümde konuşlanarak gözlem yapmaya başlıyoruz. Gözlemin henüz ilk saatlerinde deniz ve ırmağın buluştuğu noktada Altıngöz beslenmek için Bahri’lerin arasına karışıyor ve ekibimize günün ilk sürprizini yapıyordu. Açıkta sayılabilecek uzaklıkta farklı türlerin uçuşlarını takip ediyor, geçişlerde fotoğraf almaya çalışıyorduk ancak yüksek rüzgar sebebiyle oluşan dalgalar ve termal etkisiyle fotoğraflar yada teleskop görüntülerinden tanım yapmak oldukça zorlaşıyordu. Salı gününün hava tahminleri biraz daha sakin bir gün olacağı yönündeyken bizlere de tekneyle denize açılabilecek şartları sağlıyor elbette bu durum tüm ekibi heyecanlandırıyordu. Hedef türlerimiz Kara Ördek, Kadife Ördek, Büyük Tarakdiş gibi özel kuşlardı. Salı günü sabah 09:00 civarında teknenin kaptanı ile buluşuyor ve kendimizi Karadeniz’in hırçın ve bereketli sularına bırakıyorduk. 1 saatlik bir taramanın ardından Yeşilbaş, Karabatak, Fiyu gibi türlerin içerisinde olduğu oldukça kalabalık sürüleri gözlemlemiş ancak hedef türlerimizin izine rastlayamamıştık. Irmağın denize döküldüğü noktadan yaklaşık 500m açıkta ve 1km kadar batıda kıyıya paralel şekilde başka bir sürüyü taramak için tekneyle durduğumuz esnada teknenin yaklaşık 20-30m yakınlarında bir çift siyah su kuşunun bizleri dikkatlice izlediğini farkediyor ve Onur Çiçek’in neredeyse yutkunmaktan söylemekte zorlandığı o müthiş cümleyi duyuyoruz; Kadifeeeeee, çek çek çeeeeekkk.

            Çift olarak Yeşilbaş sürüsünün hemen kenarında, mahremiyetleri olacak kadar da uzaklarında bulunan Kadife Ördekler’e yöneliyor bütün dikkatimiz. Ekibin ölüm sessizliğine bürünmesinin ardından denklanşör sesleri ve çekilen fotoğrafların sevinciyle atılan çığlıklar sessizliği tamamen bozarken Kadife çiftimizin Yeşilbaş sürüsüne doğru kısa bir uçuş yaptığını izliyoruz.

            Kadife Ördek kuşkusuz her kuş gözlemcisinin görmek, fotoğraflamak isteyeceği özel türlerden biri, bir çift Kadife Ördekle karşılaşmaksa BirdPX ekibi olarak bizler için çok özel anlardan biri.

            Tekne ile dönüş yolunda herkesin heyecanlı bir şekilde kuşların görüldüğü, fotoğrafların çekildiği anları birbirine anlatması ve yudumlanan çaylar eşliğinde karaya ulaşıyoruz.

            Tüm ekibe teşekkürlerimizi sunuyor ve bu özel kayıt için tebrik ediyoruz.

Yorumları görebilmeniz için üye girişi yapınız

Üye Girişi Üye Ol

X

İletişim

Yorumlarınızı,önerilerinizi veya şikayetlerinizi iletebilirsiniz.

X