Kuşlar ekolojik tünel sayesinde daha rahat hareket ediyor
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü (DKMP) Kadir Çokçetin, "Ankara-Nallıhan karayolunda ekolojik tünel ve köprünün açılması sonrası alanda kuşların daha rahat hareket sağladığı gözlemlenmiştir" dedi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Kadir Çokçetin, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Nallıhan Kuş Cenneti alanında yapımı tamamlanarak hizmete kazandırılan “Nallıhan Kuş Cenneti Tüneli"nin ekolojik dengeye büyük avantajlar sağladığını, tünel sayesinde kuşların kara yolu yoğunluğundan daha az etkilendiğini söyledi.
“160 kuş türü burada yaşamakta ve üremekte”
DKMP Genel Müdürü Çokçetin, “Nallıhan Kuş Cenneti, 451 hektar büyüklüğünde olup hedef türü su kuşlarıdır. 160 kuş türü burada yaşamakta ve üremekte. Soyu tehlikede bulunan karaleylek ve ülkemizde bulunan 6 balıkçıl türünün beşi burada yaşamakta” ifadesini kullandı.
Kız Tepesi Anıtı
Her yıl bölgede kuş gözlemi yapıldığını söyleyen Çokçetin, “Kuşların üreme, beslenme ve barınma alanı olan Nallıhan Kuş Cenneti’nin bitişiğinde yer alan Kız Tepesi Anıtı da alanın önemli kaynak değerlerini oluşturmakta. Kuş cennetinin doğu ve güney yönünde uzanan kayalıklar; Karaleylekler ve yırtıcı kuş türleri için önemli üreme habitatı oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.
Sarı, kahve ve kırmızı renklerinin görsel şöleni
Çokçetin, “Jeolojik yapısı ile açık laboratuvar niteliği sunan saha, çökelme ortamının özelliklerini yansıtan sarı, kahve ve kırmızımsı tabakaların üst üste tekrarlanması ile görsel açıdan da üstün bir peyzaj özelliğine de sahiptir” diye konuştu.
“Tünelin açılması sonrası kuşların daha rahat hareket sağladığı gözlemlenmiştir”
DKMP Genel Müdürü Kadir Çokçetin, şunları kaydetti:
“Nallıhan Kuş Cenneti ile Kız Tepesi Tabiat Anıtı’nın hemen bitişiğinden geçen Ankara-Nallıhan karayolunda yapılan ekolojik tünel ve tünel çıkışındaki köprüyle alandaki doğal yaşamın karayolu yoğunluğundan etkilenmemesi amaçlanmıştır. Tünel ve köprünün açılması sonrası alanda kuşların daha rahat hareket sağladığı, trafik gürültüsünün ortadan kalktığı, ziyaretçilerin eski yan yolu kullanarak alana daha fazla ziyaret gerçekleştirdiği gözlemlenmiştir.”
Kaynak İHA
Son Haberler
- Yozgat’ta kuş cenneti Gelingüllü Barajı’nda sular çekildi; Delice Irmağı kurudu 12
- Şanlıurfa'da 45 kelaynak kuşu doğaya bırakıldı 39
- Kuş cenneti Erçek Gölü'nde kuraklık nedeniyle flamingo sayısı azaldı 39
- Gaziantep'te ilk defa görülen "telkuyruk" kuşu gözlemcileri kente çekti 73
- Milleyha Kuş Cenneti’nde Doğa Koruma Çalışmalarına Başladı 43
- Trakus Kampı 91
- Milleyha Kuş Cenneti'nde dallara yapışkan sürüp kuşları ölüme terk ettiler 97
- Ordu’nun ‘kuş cenneti’ ziyaretçilerini ağırlıyor 99
- Reyhanlı Baraj Gölü, Türkiye'nin yeni kuş cenneti oluyor! 83
- Öğrenciler kuş türlerini resmetti 97
- Onlarca kuş türüne ev sahipliği yapıyor: Dilkaya Sazlığı'nda yangın 85
- Türkiye'nin 'kuş' haritası: 497 tür bulunuyor, Hatay, Mersin ve İstanbul ilk üç sırada yer alıyor 125
- Yüzlerce kuş havai fişeklerin ve maytapların kurbanı oldu 113
- Kızılırmak Deltası'nda kış ortası su kuşu sayımında 71 türden yaklaşık 98 bin kuş tespit edildi 97
- Öğrencilere Kızılırmak Deltası Bafra Kuş Cenneti gezdirildi 108
- Nadir görülebilen kuş türü "dağ cılıbıtı", Şanlıurfa'da görüntülendi 162
- Kabaklı Göleti can çekişiyor: "Kuş cennetini maalesef kaybetmek üzereyiz!" 121
- Kuşların sonbahar göçü Beykoz’dan izlenecek 164
- Av yasağı olan kuş ve sürüngenleri öldürmenin cezası belirlendi 203
- Kuşlar ekolojik tünel sayesinde daha rahat hareket ediyor 155
- Yeşil Sırtlı Balıkçıl yeni türümüz 585
- Eber Gölü’nde su seviyesinin azalması kuş türlerini olumsuz etkiledi 164
- Iğdır'ın dağlık bölgelerinde 110'dan fazla kuş türü yaşıyor 627
- Türkiye'nin Yeni Kuş Türü; Kara Sümsük! 337
- Van Gölü havzasında kuş popülasyonu artıyor 284
- Gaziantep’te kuş türlerinde “bahar” bereketi yaşanıyor 542