Birdpx — Share & Explore

Coğrafik Filtre

Ülke seçimi yaparak, seçilen ülkeye göre fotoğrafları,tür listelerini filtreleyebilirsiniz

Onur ÇİÇEK

1
139
28-03-2024

'En Beyaz Tüylere' Sahip Kuş, Aslında O Kadar da Beyaz Değilmiş

Bilim insanları, yeni çalışmayla en beyaz tüye sahip kuş türünü yeniden belirledi. Bu tür, hayal ettiğiniz gibi tamamen beyaz değil.

Kuşlar, birbiriyle yalnızca ses yoluyla değil, görsel yollarla da iletişim kuruyor. Görsel iletişimde en büyük araçlardan biriyse kendi tüyleri oluyor. Bu nedenle de özellikle düşük ışığın olduğu bölgelerde yaşayan kuş türlerinin, kuyruk tüylerinde bazı bölgelerinin beyaz olacak şekilde evrimleştiği biliniyor. Bu sayede ışık tüylerden yansıyor ve diğer kuşlar ile iletişim kurulabiliyor.

Peki, ‘en beyaz’ tüye sahip olan kuş türü hangisi? Bilim insanları, gerçekleştirdikleri çalışmada bu soruya yeni bir cevap sundu. Avrasya çulluğunun, bugüne kadar beyazlığı ölçülen kuş türleri arasında en beyaz tüylere sahip olduğu açıklandı.

Bugüne kadar ‘en beyaz’ olarak bilinenden bile %30 daha çok ışık yansıtıyor:

en beyaz tüy

Elektron mikroskobu ile tüylerin yapısını inceleyen bilim insanları, beyaz tüylerden ne kadar ışık yansıdığını ölçtü. Ortaya çıkan sonuçlar, bu kuş türündeki beyaz tüylerin, bugüne kadar ‘en beyaz’ tüye sahip Hazar sumrusu türünden bile %30 daha fazla ışık yansıttığını gösterdi.

 

 

 

  • Sol: Avrasya çulluğu, Sağ: Hazar sumrusu

Bu da Avrasya çulluklarının karanlık ortamlarda daha uzun mesafelerde birbiriyle iletişim kurabileceği anlamına geliyor. Bilim insanlarına göre bu kuyruğun bu kadar yüksek yansımaya sahip olmasının nedeni de aslında ışığın az olduğu ortamlarda daha uzak mesafelerde iletişim kurmak üzere evrimleşmeleri.

 

Kaynak ve Haberin Devamı: https://www.webtekno.com/kus-en-beyaz-tuy-h132694.html

Webtekno

Yorumları görebilmeniz için üye girişi yapınız

Üye Girişi Üye Ol

Son Haberler

X

İletişim

Yorumlarınızı,önerilerinizi veya şikayetlerinizi iletebilirsiniz.

X