Birdpx — Share & Explore

Coğrafik Filtre

Ülke seçimi yaparak, seçilen ülkeye göre fotoğrafları,tür listelerini filtreleyebilirsiniz

Onur ÇİÇEK

2
170
19-04-2024

Pandemide birçok insan kuş gözlemcisi oldu

Kuşların sesini unutmuştuk ki, pandemi süreci yaşandı. Doğaya odaklanınca da kuşları yeniden fark ettik. Ve pek çok insan pandemide kuş gözlemciliğine merak sardı. Alper Tüydeş ile VakıfBank Kültür Yayınları’ndan çıkan, Türkiye’nin Göçmen Kuşları kitabı vesilesiyle bir araya geldik. Tüydeş, “Kuşların pek çoğu insanlarla yaşamaya, şehirlere adapte olmuş durumda” diyor

Serçe, martı, güvercin, kumru, leylek... Ama belki sabah balkonda sesini duyduğunuz kuş baştankaradır... Kuşlar her an, her tarafımızda ama ne kadar fark ediyoruz onları. Kuş gözlemcisi Alper Tüydeş'e göre modern hayat nedeniyle, işten güçten kafamızı kaldırıp gökyüzüne bakmayı bile unuttuk. Hal böyle olunca da kuşlarla olan ilişkimiz neredeyse sıfırlandı. Fakat pandemi bu süreci tersine çevirdi. Yüzümüz doğaya dönünce, seslere de kulak verdik ve bir baktık ki bir sürü kuş var etrafımızda. Bu süreçte birçok insanın kuş gözlemciliğine merak sardığını biliyor muydunuz? VakıfBank Kültür Yayınları'ndan çıkan, Alper Tüydeş'in Türkiye'nin Göçmen Kuşları kitabı tam da bu süreçte yayımlandı. Biz de Tüydeş ile kuşlarla ilişkimizi konuştuk.



- Siz kitabınızın önsözünde "Hiç bu kadar yakından göçmen kuşları görmüş müydünüz?" diye soruyorsunuz. Neden görmüyoruz?
- Bunun birçok nedeni var. Ben günlük hayatın yoğunluğuna insanların işten kafasını kaldıramamasına bağlıyorum en çok. Akıp giden hayata, gündeme ve modern zamana ayak uydurmak gerçekten zor. Tüm bu telaşenin içinde kuşlar kuş olarak kalıyor. Önceden bir şiirde veya şarkıda ağaçlar da kuşlar da isimleriyle geçerdi. Yeşil Ördek, Allı Turnam, Çobanaldatan, Yalıçapkını veya Ceviz Ağacı, Söğüt Dalı vs. Şimdi geldiğimiz noktada durum maalesef en genel halini aldı. Ama pandemi bu yönden olumlu bir çağrışım oldu aslında. Doğayı fark ettik, onu gözlemledik. Onu dinlemeye yönelik adımlar attık. Ben birçok kişinin pandemiden sonra kuş gözlemcisi olduğuna şahit oldum mesela.
 

 

Kaynek ve Haberin Devamı: https://www.sabah.com.tr/pazar/2023/01/01/pandemide-bircok-insan-kus-gozlemcisi-oldu

Sabah

Yorumları görebilmeniz için üye girişi yapınız

Üye Girişi Üye Ol

Son Haberler

X

İletişim

Yorumlarınızı,önerilerinizi veya şikayetlerinizi iletebilirsiniz.

X